Hoe de was doen
Wat iedereen zou moeten weten over de was
Ik had het geluk om op te groeien bij een moeder en grootmoeder die het nodig achtten dat een jongeman sommige zaken moest kunnen doen om onafhankelijk te kunnen zijn. Op dat ogenblik voelde ik dit echter niet als “geluk” aan, want ik moest praktische ervaring opdoen en moest dus alle zaken die ze me wilden aanleren ook ECHT UITOEFENEN. Maar nu kan ik dit wel appreciëren. Zo leerde ik koken, poetsen, naaien, herstellingen doen en ja, u raadt het al, ook de was doen was één van die taken.
En over dit laatste wil ik het nu even hebben. Sinds ik het huis uit ben, heb ik al veel jonge mensen ontmoet die niet het minste idee hebben over hoe je daaraan begint. Voor hen is de was in het beste geval een noodzakelijk kwaad en in het slechtste geval een taak die hen afschrikt. Hopelijk zal volgende informatie de zaken makkelijker maken.
Stap één: het wasgoed sorteren.
Eerst en vooral moet u het wasgoed sorteren. Haast in elk kledingstuk steken tegenwoordig wasvoorschriften en die moet u zorgvuldig volgen. Wanneer het label vermeldt dat het kledingstuk naar de droogkuis moet, dan moet u zich daaraan houden. Anders verspilt u uw centjes, want dit kledingstuk was waarschijnlijk tamelijk duur.
Gelukkig kan de meeste kledij thuis onderhouden en gereinigd worden. U moet wel de met de hand te wassen kledij scheiden van de machinewas. De was die in de machine kan, moet gesorteerd worden op materiaal en kleur (wat volgt zijn aparte categorieën en voorbeelden van wasgoed dat tot die categorie behoort).
Zware, duurzame materialen:
Normaal gezien zijn dit de kledingstukken die het vuilst worden. Als u een wasmachine hebt die meerdere wascycli heeft, gebruik dan de meest krachtige cyclus om zeker te zijn dat het vuil allemaal verdwijnt.
Donkere en kleurvaste kledij: Deze categorie omvat blue jeans, denim rokjes, werkuniformen, flanellen truien, donker of felgekleurd casual breigoed, donkere en felgekleurde sweaters en truien en gelijkaardige kledij.
Lichte kleuren en pastelkleuren: Hiertoe behoren stone-washed jeans en rokjes, kaki broeken, casual popelinetruien, casual breigoed, lichtgekleurde sweaters en truitjes en lichtgekleurde flanellen kledij.
Halfzware, halflichte materialen:
Deze kledingstukken worden gewoonlijk slechts gemiddeld vuil bij normaal gebruik. De gewone wascyclus is meestal voldoende. Bij echt vuil wasgoed kunt u voorwas doen. (Biedt uw wasmachine niet die mogelijkheid, stop de wascyclus dan 15 à 20 minuutjes nadat de trommel met water gevuld is.)
Donkere en kleurvaste kledij: Hiertoe behoren broeken en rokken, truien en bloesjes die gekleurd zijn of een patroon vertonen en sokken.
Lichte kleuren en pastelkleuren: Hier gaat het over lichtgekleurd breigoed en afzonderlijk te dragen kledij, lichtgekleurde sokken, pastelkleurige en witte truien.
Lichte materialen:
Deze kledingstukken worden gewoonlijk het minst vuil en u zou die moeten wassen bij de zachtste wascyclus op uw machine.
Volgende pagina